(ha kifejezetten az oldalon lehet keresni)
(ha az űrlap nem keresés, hanem bármi egyéb)

4. Űrlapmezők címkézése

Az NVDA képernyőolvasókülső használata esetén ha a tab billentyűvel lépkedek az űrlap mezőkön (amikhez nincs html címkével hozzárendelve annak megnevezése), akkor csak a mezőtípusát mondja be (szerkesztő mező, stb). Ez roppant idegesítő, viszont a megoldás nagyon egyszerű.
A html-nek létezik egy label tag-e, amivel ez megadható, többféle módon is:

Az első talán a legegyszerűbb, ezt nem is magyarázom. Viszont előállhat olyan helyzet, amikor ez nem jó. Pl. képzeljünk el egy táblázatot. Az egyik oszlopban a mező megnevezések, a másikban pedig maguk a mezők találhatóak. Ekkor (a helyes működéshez) a második példát érdemes használnod.

5. Kötelezően kitöltendő űrlapmezők megjelölése

Ha az ürlapodon van néhány olyan mező amit kötelezően ki szeretnél töltetni a felhasználóval, ezeket jelöld meg az ARIA-required használatával. Ekkor a képernyőolvasó erre külön figyelmezteti a felhasználót.

6. Táblázat fejlécek használata

Ha a weboldaladon fejléccel rendelkező táblázat található, jelöld meg az első sort a

használatával. Ekkor ha mondjuk a 3. sor 4 oszlopára lépek a képernyőolvasó beépített táblázat navigációs billentyűparancsával, bemondathatom a 4. oszlop fejlécét egy pillanat alatt, így nem veszek el olyan könnyen az oszlopok rengetegében.

A scope attribútummal az is megadható, hogy az adott fejléc az oszlop, vagy sorfejléc-e.

7. Táblázat feliratok használata

Ha van egy táblázatod, készíthetsz hozzá feliratot (pl. féléves tárgyaim). Ezt a táblázat elé is beteheted, de szebb ha megjelölöd hogy ez a táblázat felirata:

….
Féléves tárgyaim

8. Legyenek egyértelműek az oldalad fejlécében elhelyezett információk

Amikor egy oldal betöltődik, a képernyőolvasó első körben a title rész közötti információt mondja el. Ugyanez történik ha a már megnyitott oldal a fókuszba kerül (pl. egy másik ablakról váltunk rá az alt+tab használatával). Mind SEO (keresőoptimalizálás), mind a vak felhasználók szempontjából az a jó, ha beszédesek az oldalak címei.
Ami rossz: “Olcsó, masszázs, Érd, Budapest, …” Tehát ha az oldalad kulcsszavait jeleníted itt meg. Ezt a Google is kiszűri (vagyis nem kerülsz előrébb a találati listán), és zavaró is.
Az se jó, ha nincs az oldal címe kitöltve, ebben az esetben a képernyőolvasó az oldal pontos webcímét mondja el (pl. http://enoldalam.hu/index.php?id=45&xid=21).

9. Tabindex használatának kerülése

Eddig a személyes tapasztalatok alapján írtam le ötleteimet, ez az amit a bejegyzés elején már belinkelt listából szedtem. Itt ugyanis azt írják, hogy a tabindex többet árt mint használ, vagyis ha a tabindex száma 1 vagy annál nagyobb, és nem tudod miért szerepel ez a kódban, inkább ne használd.
A tabindex használatával szabályozható, hogy a tab megnyomása esetén milyen elemre kerüljön rá a fókusz. Van hogy hasznos, de érdemes inkább az oldal struktúráját úgy felépíteni, hogy erre ne legyen szükség.

10. Akadálymentesítési validátor

A wave külső egy könnyen használható akadálymentesítési validátor. Vagyis, megpróbálja megállapítani, hogy egy weboldalon milyen akadálymentesítési hibák találhatóak. Azért (ahogy a készítői is írják), ez csak egy hasznos alkalmazás, ha valaki akadálymentes weblapot szeretne készíteni, mindenképpen teszteltesse le valakii hozzáértővel.
Itt mondjuk a látássérült webfejlesztők (bármilyen meglepő, azért vannak ilyenek is) elég nagy hátrányból indulnak, ugyanis a webalkalmazás különböző szinekkel jelzi a fellépő hibákat.

10+1. Vizuális captcha elkerülése

Ez nem feltétlen tartozik az “egyszerű tippek” listájába, de azért érdemes vele foglalkozni. Ha egy űrlapon tiltani szeretnéd a spam kitöltéseket, valószínűleg elhelyezel egy képet amiről be kell írni a rajta látható karaktereket. Lehet hogy meglepő, de ez vakon (még a hiper-szuper képernyőolvasóval) sem megoldható. Így ennek elkerülésére a szöveges ellenőrzést ajánlom (pl: “Írja be számokkal az eredményt: öt plusz kettő”). ha szeretnél még egy kicsit nehezíteni a dolgon, a karakterek közé betehetsz random szóközöket (hogy ne lehessen olyan egyszerűen megfejteni), pl így: “ö t p lu sz k e tt ő”). Természetesen az fontos hogy ne beégetett adatokkal dolgozz (vagyis a művelet valamilyen algoritmus alapján generálódjon le), bár azért egy egyszerűbb robot a beégetett adatokkal sem igazán boldogul.

Összegezve

A fenti tippek alkalmazása nem vonja magával azt, hogy az oldal teljes mértékben akadálymentes. Pl. nem beszéltünk a gyengénlátókat vagy a siketeket érintő akadálymentesítési megoldásokról, ez lehet egy másik cikk témája is akár. Viszont ha csak ezekre figyelsz, biztos lehetsz abban, hogy megkönnyíted a látássérültek életét miközben oldaladat böngészik.
Törekedj arra hogy az oldalad legyen akadálymentes, ne egy “lebutított” oldalt készíts a vak felhasználóknak. Ne te mondd ki a végső szót a használhatóságról, hanem keress egy olyan felhasználót aki ebben meg tud erősíteni.